Nemohu si to odpustit, byť je to provařená fráze. Pokud jste Tarantinovu klasiku minuli, dá se najít na YouTube. Dokonce se dá najít i v češtině (ovšem pokud vládnete angličtinou, doporučuji anglickou verzi). Mimochodem, o to, kdo "vynalezl" hranolky (frites) se vedou historické spory. Belgičani tvrdí, že to byli oni, a Francouzi to nepopírají. Belgičani mají ovšem smůlu v tom, že Američani je pojmenovali French fries, tedy "francouzské smaženky" a to nějak proniklo do světa. A pokud by vás zajímalo jak se řekne ve Francii Whopper, tak nijak. Burger King tady totiž není.
No a když už jsem u toho jídla, tak například koblihy mají ve Francii dvě díry a každá vede do samostatné "dutiny" s náplní. Navíc to plnění je většinou nechutně strojově přesné, na jak v Česku, kde co kobliha, to originál, a kde člověk někdy náplň ani nemůže najít nebo naopak. Tohle pozorování se ovšem zakládá na zkušenosti z Auchanu, kde koblihy prodávají v plastiku a kde je prodávají po čtyřech ve třech základních chutích, s jahodovou, jablkovou nebo čokoládovou náplní.
Pro změnu ale neznají mák (jinak, než na posypání bagety). Což je tristní (neboli triste), protože makové buchty, makový závin a knedlíky s mákem, patřili k mým nejoblíbenějším jídlům. Počítám, že to je asi státně "nepodporované". Takže všechny koláče, buchty a jiné zákusky jsou v podstatě buď s čokoládou (to tady naopak dost rozvinuli), nebo s ořechovou směsí, případně s ovocem. Dokonce ani klasický tvaroh tady v buchtách nějak populární není. Ono obecně, to, co známe v Česku jako buchtu, nemá ve Francii vyloženě svoji kopii. To co se tady prodává jako koláče, jsou spíš zákusky. Kromě koblih je hodně populární galette, která se prodává snad všude. Ovšem bacha, minule jsem v té, co jsem si koupil v Auchanu, našel zapečeného Asterixe :).
Samozřejmě je potřeba zmínit ovocné koláče (např. legendární tarte tatin), nebo pudinkový koláč, který se jmenuje flan a jenž jsem si oblíbil v jeho švestkové variantě (flan aux pruneaux). Švestky obecně jsou tady dost populární přísada do vaření. Například dnes jsem měl v kantýně soté z vepřového na (sušených) švestkách. Minule to bylo hovězí. A když už jsem u té kantýny, rád bych zmínil další věc, kterou jsem odpozoroval. To, že úprava masa je trochu jiná, než v Česku je jasné, ovšem co mne překvapilo jsou druhy příloh. Sice tady znají brambory, ale v kantýně většinou vůbec nejsou (pokud nepočítám hranolky). Knedlíky neznají vůbec. Většinou je jako příloha rýže, těstoviny, kuskus nebo často také čočka. Není problém si dát steak s čočkou! A k tomu hodně zeleniny - květák, fazolky, hrášek, zelené lusky, ratatouille.
Ovšem zpátky k pečivu. Dlouho jsem si myslel, že bageta je nejlevnější pečivo, které se dá koupit a že nejlevnější znamená 90 centů. Z omylu mne vyvedl až Auchan, kde mají bagety za 50 centů. Bohužel se nedají s tou za 90 srovnávat. Přesto jdou na dračku. Baget je spousta druhů, můžete mít klasickou (classique), tradiční (de tradition), venkovskou (de campagne) nebo původní (à l'ancienne). To mají většinou v těch klasických pekařstvích a ceny se pohybují od 90 centů až do 1,30 eura. V obchoďáku naproti tomu je možné koupit tyto v průmyslové verzi, plus plastickou, pilinovou a s mákem, případně jinou průmyslovou ingrediencí.
Další typická "buchta" je brioche, což je v podstatě označení pro cokoliv, co je dělané z "vánočkového" těsta. Ať už to nakonec vypadá jako šneci, nebo jako mazanec, nebo jako chleba. Může to mít v sobě rozinky, ořechy, nebo nějaké jiné ovoce, nebo krém. Rozinky (stejně jako ořechy) je ovšem možné najít i v klasickém chlebu. A ano, je to tak, byť bageta je kultovní záležitost, ve Francii pečou i chleba. Většinou je sice víc do buchtova, ale dají se najít i kousky, které se hodně blíží našemu pšenično-žitnému Šumavanu.
Jinak, to že tady jídlo berou vážně, potvrzuje i národní aktivita Manger Bouger, a to, že na každém ubrousku, nebo obalu, od Meka, KFC, nebo jiného fast foodu je reklama právě na tyto stránky, navíc ještě s upozorněním, že máme sníst minimálně pět kousků ovoce nebo zeleniny za den. Trochu mi to připomíná nápisy na cigaretách fumer tue.
1 komentář:
Asterix čeká na Obelixe :-), tak hurá na galette :-)
Okomentovat